Što raditi?

O porečkim plažamaNa području se Istre kakvoća mora prati neprekidno od 1988. godine. Višegodišnjim ispitivanjem uvedeni su kriteriji za ocjenu mora pa se tako njegova kvaliteta ocjenjuje u četiri kategorije koje se obilježavaju u različitim bojama. Plava boja označava more visoke kakvoće, zelena boja more podobno za kupanje, žuta boja znak je umjereno onečišćenog mora dok je crvenom označeno jače onečišćeno more. Ovim se kriterijima nastoji ukazati i istaknuti obalna područja s vrlo čistim morem. 
Upravo je plava boja osnova projekta Plava zastava čiji je cilj očuvanje mora i obale. Plaže i marine s Plavom zastavom dokaz su čistog mora, kvalitetne usluge i opreme, a da bi ponijele ovo prestižno priznanje, moraju udovoljiti brojnim kriterijima projekta za očuvanje mora i obale koji se u Europi provodi od 1987. godine, a od 2000. godine i u ostatku svijeta. Nagrada se dodjeljuje na razdoblje od godinu dana i treba se svake godine ponovno zaslužiti.
Na porečkom Brulu ove je godine obilježeno svečano podizanje još jedne Plave zastave, 21. po redu. Dvadeset plaža na području Poreča ponosi se Plavim zastavama pa ih je tako na plažama Plave lagune podignuto 9, a na plažama porečke Riviere 8. U marini se vijori jedna, dok su gradskim plažama dodjeljene 3 plave zastave. 
Poreč je već 12 godina uključen u međunarodni projekt za očuvanje mora i priobalja te sigurne plaže i obale. Grad iz godine u godinu dokazuje koliko doprinosi boljitku svojih građana i gostiju. S ponosom, nek se čuje glas da Poreču pripada 20 posto svih Plavih zastava u Hrvatskoj!


Aktivnosti na moruLjubiteljima mora u Poreču sigurno neće biti dosadno, pogotovo ako su poduzetnija duha. Ljepote Jadranskog mora i podmorja možete istraživati tijekom cijele godine. Uz biljni i životinjski svijet mora sakriven uz podvodne grebene i spilje, razgledati možete i utihnuli svijet potonulih brodova. 

Ronilački centri  dobro su opremljeni za organiziranje i vođenje ronjenja na raznim atraktivnim lokacijama i za asistenciju pri ronjenju. Ljeti organiziraju škole ronjenja, a mogu prihvatiti i veće grupe ronilaca.

Duž obale, od Lanterne do Poreča i Zelene lagune nekoliko je sportskih centara u kojima je moguće iznajmljivanje jedrilica, najam čamaca na vesla i čamaca s motorom, sandolina, pedalina, vodenih skutera i dasaka za windsurfing.  Moguće je iznajmiti i sve potrebne rekvizite za plažu, ali i skijati na vodi uz pomoć žičare. Oni spretniji mogu skijati na vodi i uz vuču glisera.  

Porečki je akvatorij odlično područje za sportski ribolov udicom i podvodnom puškom. Udicom se lovi s kopna ili iz čamca na plićinama ''šekama'', podmorskim brakovima.

Poreč je upisan i na kartama jedriličara. Domaćin je brojnim regatama, a u školi jedrenja možete i vi možete otpočeti svoju novu avanturu s vjetrom u jedrima.


Ekstremni sportoviParagliding, skakanje s padobranom, panoramska vožnja avionom, karting staza, adrenalinski park, samo su dio ponude ekstremnih sportova. 
Kad je nebo nad Porečom vedro i kad puše lagani vjetar, nad dolinom rijeke Mirne okupljaju se „osvajači neba“. Oni koji su se jednom okusili čari paraglidinga kažu da je iskustvo nezaboravno! A osim oslobađajućeg osjećaja letenja u sjećanju ostaje umirujuća ljepota krajolika.
Neki će radije odabrati skakanje s padobranom. Njih očekuje sportska zračna luka Crljenka, nadomak Poreča. Za početak će možda neodlučno odabrati panoramsku vožnju avionom ili jedrilicom iznad rivijere koja je po mnogo čemu jedinstvena, ponajviše po crti dodira mediteranskog zelenila i plavetnila mora.
Speleološka društva povest će odvažne na istraživanje podzemlja, dok su za penjačke ekspedicije neizostavne strme padine jadranskog fjorda - Limskog kanala. Nagrada za napor bit će pogled na neponovljivu kreaciju prirode pod nogama osvajača litice.
No, ukoliko je ono što vas pokreće brzina, u neposrednoj blizini Poreča uređen je siguran poligon za vrtoglave brzine - karting staza Porečkog motodroma, a dozu adrenalina zasigurno će vam priuštiti vježba na nekoj od atrakcija Adrenalinskog parka.


Wellness u zelenilu pinijaPorečka se turistička ponuda ne sastoji samo od sunca i mora, već i niza dodatnih sadržaja koji će vaš boravak učiniti ljepšim, ugodnijim i opuštenijim u sva četiri godišnja doba. 
Jedan je od takvih sadržaja bogata wellness ponuda hotela Valamar Diamant  idealna za opuštanje od svakodnevnog stresa i namijenjena svakome tko želi postići životni sklad zdravog tijela i dobrog izgleda.
Wellness centar Valamar Diamant nalazi se u prirodnom parku zelenih borova smještenih uz more, okružen pješačkim i biciklističkim stazama.
Ovaj ugodno dizajniran wellness  centar, na udaljenosti svega kilometar od centra Poreča, sadrži zatvoreni bazen, bazen sa slapovima i gejzirima, bazen za djecu s prskalicama i gejzirima, različite vrste sauna te prostorije za masažu i opuštanje s doživljajem Mediterana i daleke Amazone. Terapije glazbom, bojom i aromaterapije kao stvorene su za obnovu vašeg duha i tijela.


IzletiProgram izleta iz Poreča i porečkih turističkih naselja iznimno je bogat i raznovrstan, kako morem, tako i unutrašnjost Istre. Primjerice, malim brodom plovi se do Limskog kanala, Rovinja, Nacionalnog parka Brijuni, a organiziraju se i brodski, ribarski i ''piratski'' piknici. Hidrogliseri i brzi brodovi voze izletnike do Venecije, Trsta i Pule. Putničke agencije organiziraju izlete i u poznatu prirodnu atrakciju Nacijonalni park Plitvička jezera. 
Neizostavni su izleti u istarske gradove i gradiće u unutrašnjosti, u Motovun, Hum, Grožnjan, Oprtalj, Momjan, Vižinadu, Višnjan, Beram, Sv. Lovreč, Pazin, Savičentu, Barban… Svaki će vas gradić očarati na svoj način. Možete se i rashladiti izletom u uređenu krašku jamu Baredine kraj Nove Vasi. 
Istraživati možete i osebujna istarska vina uputite li se nekom od vinskih cesta Istre. Bilo kojim putem krenete na vaša kratka putovanja, pogled će vam zastati na brojnim maslinicima. Upravo vas oni vode cestama maslinova ulja na kojima možete kušati raznovrsna maslinova ulja, to tekuće zlato koje predstavlja pravo bogatstvo zdravlja.


Noćna zabava i izlasciZabave u Poreču ima odista na svakom koraku. Krenete li s Trga slobode do gradske rive tijekom ljetnih večeri pratit će vas zvukovi najvećih svjetskih hitova i plesni ritmovi iz brojnih klubova, noćnih barova i kafića, a oni koji žele iskušati svoju sreću, mogu to učiniti u magičnoj atmosferi porečkih casina. 
Na ljetnim terasama hotela i restorana gostuju gotovo svakodnevno razni izvođači koji vas mame da iskažete svoje plesno umijeće, a lounge i beach barovi pokraj mora nude dodatno osvježenje u vrućim ljetnim noćima.
Cjelonoćni nezaboravan doživljaj osigurat će vam najveći noćni  klub na ovim prostorima, diskoteka Byblos,  u kojoj su već gostovali svi eminentni glazbenici elektronskog zvuka: David Guetta, Erick Morillo, Umek, Sander Kleinenberg, Sharam, Axwell, Paul Oakenfold, David Morales… Lista je pozamašna, a i nagrade pristižu sa svih strana. Ove ih je godine DJ Mag uvrstio u TOP 100 svjetskih klubova na kojoj Byblos zauzima 71. mjesto što obećava vrhunsku zabavu na porečkoj rivijeri!