Istarski specijaliteti

 

Istarska kuhinja , stoljećima spravljana prema tradicijskim receptima, temelji se na plodovima zemlje i mora. Na Poreštini se sva jela pripremaju uz dodatak vrijednog samoniklog bilja, vinskog octa i maslinova ulja. 
U svakom se domaćinstvu u Istri od davnina spremaju maneštre , gusto ukuhane juhe od raznog povrća s dodatkom suhog mesa. Uz tjesteninu, tradicionalne fuže, njoke, pljukance  ili pasutice poslužuje se žgvacet, umak od domaće kokoši, govedine ili divljači. Nekada se sušeno svinjsko meso, odnosno istarski pršut  posluživao samo u posebnim prilikama, dok su sefritaje , pržena jaja s divljim radičem ili šparugama jele gotovo svakodnevno.
Vrhunski mesni specijaliteti su, osim pršuta, i ombolo  (zarebnik, žlompert) i kobasice koje se mogu jesti sirove ili na žaru. Porečki restorani i konobe uz mesne specijalitete spremaju i krumpir pripremljen pod čripnjom ili pekom. Osim mesnih delicija, kušajte bogatstvo morskih specijaliteta. Ovisno o sezoni izlova, za vruće ljetne dane porečki restorani nude svježe i ukusne brancine,orade, škarpine, srdele te brojne školjke. Valja zapamtiti da se, primjerice, oštrige jedu sirove, a pedoći napravljeni na buzaru.
Otkrijte porečke restorane i konobe u kojima ćete zadovoljiti sva svoja osjetila.